Abdij van Grimbergen maakt finalisten tweede nationale thuisbrouwwedstrijd bekend
Een ambtenaar, een boekhoudster en een werfcoördinator stoten door naar de laatste ronde

In januari lanceerde de abdij van Grimbergen de zoektocht naar een floraal of fris-fruitig blond bier dat past bij stoverij, in de tweede editie van de nationale brouwwedstrijd voor hobbybrouwers. Liefst 77 deelnemers stuurden een brouwsel op. De drie uiteindelijke finalisten? Jenka Van Dooren uit Oudegem, Bjorn Sorel uit Overmere en Bas Wouters uit Mol. Zij mogen hun bier verfijnen in de microbrouwerij van Grimbergen en één van hen wordt op het brouwfeest op 3 juni live uitgeroepen tot winnaar.
Blond en van hoge gisting
Na de bijzonder succesvolle editie van 2024, grepen ook dit jaar 148 thuisbrouwers de kans om hun eigen gerstenat te produceren. 77 onder hen stuurden een eigen en uniek brouwsel op waaruit drie finalisten werden gekozen door een jury onder leiding van de abdij. Deze drie beste bieren voldeden niet enkel aan de richtlijnen - blond en van hoge gisting, ideaal voor bij stoverij en tussen de 3,5% en 5,5%. Ze maakten ook elk het verschil met een florale toets of een frisse fruitigheid, binnen de creatieve speelruimte die de thuisbrouwers kregen. Die terechte finalisten, dat zijn:
- Jenka Van Dooren (45) uit het Oost-Vlaamse Oudegem. Jenka werkt als boekhoudster en brouwt in haar vrije tijd al vier jaar met haar partner Stijn. Zij creëert de recepten, hij brouwt de bieren.
- Bas Wouters (33) uit Mol, provincie Antwerpen. Bas werkt als Deskundige Participatie bij de stad Lommel en brouwt sinds 2022.
- Bjorn Sorel (45) uit het Oost-Vlaamse Overmere. Na zijn uren als werfcoördinator voor een bedrijf gespecialiseerd in bodemonderzoek, brouwt hij al een drietal jaar.
“De uitdaging was niet min: een blond bier brouwen met een laag alcoholpercentage, maar zonder in te boeten op body en karakter," zegt Cédric Lebbe, jurylid en Meesterbouwer van de Grimbergen Adbijbrouwerij. “Het is indrukwekkend om te zien hoeveel creativiteit en vakmanschap er schuilt bij de gepassioneerde Belgische thuisbrouwers. Met een ervaren jury van negen professionals, aangevuld met Martijn en Edwin Camps - de winnaars van de eerste editie van de thuisbrouwwedstrijd - hebben we geproefd en gediscussieerd. Van de drie bieren die de finale halen, bestellen wij graag een tweede glas. En een extra portie stoverij, uiteraard."

40 liter bier en en brouwfeest voor drie finalisten
Wat de finalisten te wachten staat? Onder toeziend oog van Meesterbrouwer Cédric Lebbe perfectioneren ze hun gerstenat in de abdijbrouwerij van Grimbergen. Achteraf krijgen ze ook elk 40 liter van hun creatie mee naar huis in twee vaten van 20 liter. Op het brouwfeest op dinsdag 3 juni worden de finalisten gehuldigd en de drie finale bieren worden door de naar schatting 150 aanwezigen in de abdijtuin van Grimbergen live geproefd. Het concept is simpel: elke aanwezige krijgt één stem en het bier met de meeste stemmen wint. Het beste bier wordt er gekroond tot de Grimbergen Cuvée 2025.
De winnaar ontvangt 45 liter van zijn eigen bier in 60 flessen van 750ml en zijn/haar/hun naam en handtekening op het etiket. De abdij van Grimbergen brengt in samenwerking met Alken-Maes de limited edition 750ml fles van de Grimbergen Cuvée 2025 vanaf eind augustus op de markt. Deze zal exclusief verkocht worden in de rekken van Colruyt, bij Prik & Tik en bij een honderdtal horecazaken.

Ben jij als journalist ook graag aanwezig op het brouwfeest in Grimbergen op dinsdagnamiddag 3 juni? Contacteer ons dan en kom er mee de bieren proeven en genieten van een portie stoverij!