Alken-Maes leidt Heinekens grootste brouwtalenten op in België

25 brouwers uit 17 landen ontdekken Belgische biercultuur en brouwtechnieken

Het internationale gezelschap dat de 'Meesterbrouwers'-opleiding volgt.

België staat wereldwijd bekend als hét bierland bij uitstek, en dat blijft ook niet onopgemerkt bij Heineken. Voor de 11e keer al brengt de Nederlandse brouwer 25 van haar meest veelbelovende brouwers naar ons land, afkomstig uit onder andere Mexico, Brazilië, Zuid-Afrika en India. Alken-Maes, dochteronderneming van Heineken, neemt hen mee op een intensieve ‘Meesterbrouwers’-opleiding. Van spontane gisting en lambiekbieren tot het vermouten van brouwgerst: een week lang verdiepen de brouwers zich in de rijke Belgische biertraditie.

Stevige schuimkraag

Het is een klassieke quizvraag: wat zijn de vier basisingrediënten van bier? Naast water, gist en hop is mout essentieel om te kunnen brouwen. Op donderdag 20 februari hield het internationale gezelschap daarom halt bij Mouterij Albert in Puurs-Sint-Amands. De mouterij is namelijk tot ver buiten ons land toonaangevend op vlak van kwaliteit en efficiëntie. Hier wordt gerst doorheen een proces van kiemen en drogen omgevormd tot mout. “Van een lichtgekleurde pilsmout tot gekarameliseerd en donker: mout heeft een zeer grote invloed op de kleur, geur én smaak van het bier”, zegt Rozilene Alves de Sá, een kandidaat-Meesterbrouwer uit Brazilië. “Dankzij dit bezoek aan de mouterij krijgen we een beter beeld hoe mout bijdraagt aan de kwaliteit van het bier, van smaak en aroma tot zelfs de stevigheid van de schuimkraag.”

Rijke biercultuur

Het bezoek aan de mouterij vormt de laatste etappe van een ambitieus programma in België. Eerder deze week stonden al bezoeken aan brouwerij Mort Subite in Kobbegem, de Cristal brouwerij in Alken en Cidrerie Stassen in Aubel op het programma. “Het is ongelooflijk hoe rijk de Belgische biercultuur is,” zegt Charles Osborne uit Zuid-Afrika. “Het brouwproces met spontane gisting van geuzebieren of de hergisting op fles bij sterke blonde bieren, dat had ik nog niet eerder in een productieomgeving gezien. Ik kijk er naar uit om zelf te beginnen experimenteren als ik straks weer thuis ben!”

 

Op bezoek in Mouterij Albert.

Internationale samenkomst van brouwexpertise

De ‘Meesterbrouwers’-opleiding werd voor het eerst georganiseerd in 2012. Initiatiefnemers Willem van Waesberghe, Global Master Brewer bij Heineken, en Ellen Mertens, Meesterbrouwer bij Alken-Maes, denken nog niet aan stoppen. “Heineken is actief in meer dan 190 landen, maar als het gaat om biercultuur en expertise steekt België er met kop en schouders bovenuit,” zegt van Waesberghe. “Daarom bezoeken onze grootste brouwtalenten Alken-Maes. Als brouwer blijf ik met bewondering kijken naar de diepgaande kennis en vakmanschap, ook door UNESCO erkend, die België te bieden heeft.”

Ellen Mertens, Meesterbrouwer bij Alken-Maes, voegt toe: “Het is een eer om zo’n internationaal gezelschap te mogen begeleiden en opleiden. In veel landen wordt vooral pils gebrouwen, door deze brouwers kennis te laten maken met verschillende gistingsprocessen en hen speciaal- en lambiekbieren te laten proeven, verrijken we hun expertise. Deze talentvolle brouwers keren straks huiswaarts met nieuwe inzichten. Zo dragen we de Belgische biercultuur uit naar de rest van de wereld.”

 

Delen

Meest recente verhalen

Website preview
Website preview
Van thuisbrouwsel tot op het winkelschap:  Grimbergen Cuvée 2025 nu verkrijgbaar
Fris en dé ideale partner bij een portie dampende Belgische stoverij: zo werd het bier van Bjorn Sorel uit Overmere enkele maanden geleden omschreven tijdens het brouwfeest van de Abdij van Grimbergen. Zijn creatie overtuigde toen zowel vakjury als publiek en werd bekroond tot winnaar van de tweede nationale thuisbrouwwedstrijd. Vanaf vandaag kan iedereen zelf proeven waarom: de Grimbergen Cuvée 2025 ligt in de rekken bij Colruyt, Prik & Tik en wordt geserveerd in een honderdtal Grimbergen horecazaken.
alkenmaes.talkie.be
Website preview
Nieuwe CEO zet volop in op pioniers-DNA: Kenny Willems neemt het roer over bij Alken-Maes
Vanaf 1 oktober krijgt brouwer Alken-Maes een nieuwe kapitein aan het roer: Kenny Willems (foto), vandaag nog Directeur Horeca, wordt de nieuwe CEO. Kenny volgt de Nederlander Marc Josephus Jitta op die zijn carrière buiten de bierwereld voortzet. Met Kenny Willems heeft Alken-Maes straks opnieuw een Belgische manager. Geen wissel aan de top gevolgd door een tabula rasa, wel blijven voortbouwen op het pioniers-DNA van de brouwerij. En met behoud van de no-nonsense mentaliteit van de afscheidnemende CEO.
alkenmaes.talkie.be

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Alkenmaes

Alken-Maes is de innovatieve gamechanger op de Belgische bier- en cidermarkt en steunt daarvoor op sterke pilaren: de brouwerijen Cristal in Alken en Mort Subite in Kobbegem, Cidrerie Stassen in Aubel en Mouterij Albert in Puurs-Sint-Amands. Met bieren zoals Cristal, Desperados, Maes, Grimbergen, Hapkin en Affligem en ciders zoals Strongbow en Stassen bezit Alken-Maes een brede merkenportefeuille.