Alken-Maes leidt Heinekens grootste brouwtalenten op in België
25 brouwers uit 17 landen ontdekken Belgische biercultuur en brouwtechnieken

België staat wereldwijd bekend als hét bierland bij uitstek, en dat blijft ook niet onopgemerkt bij Heineken. Voor de 11e keer al brengt de Nederlandse brouwer 25 van haar meest veelbelovende brouwers naar ons land, afkomstig uit onder andere Mexico, Brazilië, Zuid-Afrika en India. Alken-Maes, dochteronderneming van Heineken, neemt hen mee op een intensieve ‘Meesterbrouwers’-opleiding. Van spontane gisting en lambiekbieren tot het vermouten van brouwgerst: een week lang verdiepen de brouwers zich in de rijke Belgische biertraditie.
Stevige schuimkraag
Het is een klassieke quizvraag: wat zijn de vier basisingrediënten van bier? Naast water, gist en hop is mout essentieel om te kunnen brouwen. Op donderdag 20 februari hield het internationale gezelschap daarom halt bij Mouterij Albert in Puurs-Sint-Amands. De mouterij is namelijk tot ver buiten ons land toonaangevend op vlak van kwaliteit en efficiëntie. Hier wordt gerst doorheen een proces van kiemen en drogen omgevormd tot mout. “Van een lichtgekleurde pilsmout tot gekarameliseerd en donker: mout heeft een zeer grote invloed op de kleur, geur én smaak van het bier”, zegt Rozilene Alves de Sá, een kandidaat-Meesterbrouwer uit Brazilië. “Dankzij dit bezoek aan de mouterij krijgen we een beter beeld hoe mout bijdraagt aan de kwaliteit van het bier, van smaak en aroma tot zelfs de stevigheid van de schuimkraag.”
Rijke biercultuur
Het bezoek aan de mouterij vormt de laatste etappe van een ambitieus programma in België. Eerder deze week stonden al bezoeken aan brouwerij Mort Subite in Kobbegem, de Cristal brouwerij in Alken en Cidrerie Stassen in Aubel op het programma. “Het is ongelooflijk hoe rijk de Belgische biercultuur is,” zegt Charles Osborne uit Zuid-Afrika. “Het brouwproces met spontane gisting van geuzebieren of de hergisting op fles bij sterke blonde bieren, dat had ik nog niet eerder in een productieomgeving gezien. Ik kijk er naar uit om zelf te beginnen experimenteren als ik straks weer thuis ben!”

Internationale samenkomst van brouwexpertise
De ‘Meesterbrouwers’-opleiding werd voor het eerst georganiseerd in 2012. Initiatiefnemers Willem van Waesberghe, Global Master Brewer bij Heineken, en Ellen Mertens, Meesterbrouwer bij Alken-Maes, denken nog niet aan stoppen. “Heineken is actief in meer dan 190 landen, maar als het gaat om biercultuur en expertise steekt België er met kop en schouders bovenuit,” zegt van Waesberghe. “Daarom bezoeken onze grootste brouwtalenten Alken-Maes. Als brouwer blijf ik met bewondering kijken naar de diepgaande kennis en vakmanschap, ook door UNESCO erkend, die België te bieden heeft.”
Ellen Mertens, Meesterbrouwer bij Alken-Maes, voegt toe: “Het is een eer om zo’n internationaal gezelschap te mogen begeleiden en opleiden. In veel landen wordt vooral pils gebrouwen, door deze brouwers kennis te laten maken met verschillende gistingsprocessen en hen speciaal- en lambiekbieren te laten proeven, verrijken we hun expertise. Deze talentvolle brouwers keren straks huiswaarts met nieuwe inzichten. Zo dragen we de Belgische biercultuur uit naar de rest van de wereld.”