Brouwerij zkt. bier: abdij van Grimbergen lanceert eerste nationale thuisbrouwwedstrijd 

45 liter, groot feest en brouwsel op winkelpunt

Een unicum: de abdij van Grimbergen roept de allereerste nationale brouwwedstrijd voor hobbyisten en amateurs in het leven. Elke meerderjarige die in België woont en geen professionele brouwer is, mag deelnemen. Het concept is simpel: gegadigden creëren thuis elk een brouwsel, waarna een professionele jury aan het proeven slaat. De drie finalisten worden gehuldigd op een heus ‘brouwfeest’, waar ook de winnaar wordt bekendgemaakt. Die laatste krijgt eeuwige roem, 45 liter bier én ziet zijn bier dit najaar in de rekken liggen. 

 

Cédric Lebbe en Karel Stautemas van de abdijbrouwerij van Grimbergen
Cédric Lebbe en Karel Stautemas van de abdijbrouwerij van Grimbergen

Ben je een hobby- of thuisbrouwer en wil je tonen wat je waard bent? Dan is de nationale thuisbrouwwedstrijd van de abdij van Grimbergen jou op het lijf ​ geschreven. Al wat je nodig hebt is een basispakket (met vergistingsemmer met waterslot en de ingrediënten mout, hop en gist), standaard keukengerei en tonnen goesting. 

Gezocht: subtiel gekruid blond bier van 6 à 8,5%

Het doel: een (donker)blond bier creëren van hoge gisting een middelhoge bitterheid en een alcoholpercentage van 6 à 8,5 procent. Idealiter heeft het fruitige en/of subtiel kruidige toetsen, waardoor het een perfecte compagnon is bij tal van gerechten. Dé uitdaging bestaat erin om creatief om te springen met het toevoegen van een kruidigheid zoals korianderzaad. 

Als je je inschrijft vóór vrijdag 15 maart, krijg je via brouwpakketleverancier Brouwland een kwalitatief en branded deelnamepakket met zes flesjes van 33cl en kroonkurken en een deelnemersnummer. Ingrediënten en grondstoffen zijn niet inbegrepen, de hobbybrouwer is vrij om de eigen creativiteit te laten spreken. Concreet verstuur je zes stalen van je eigen brouwsels in fles naar de abdij van Grimbergen (Kerkplein 1, 1850 Grimbergen). Dat kan van zaterdag 20 januari tot en met zondag 31 maart. Houd er wel rekening mee dat je brouwsel best eind februari finaal is, aangezien het bier nog moet rijpen of gisten. 

Eerste winnaar krijgt 45 liter én naam en handtekening op etiket

Deelnemen is belangrijker dan winnen. Zo krijgt elke deelnemer een Grimbergen geschenkverpakking, een deelnamecertificaat en feedback van de jury, ongeacht of die persoon de finale haalt of niet. 

In de week van 15 april worden de drie finalisten bekendgemaakt. Zij brouwen hun gerstenat met de ketels van de abdijbrouwerij in Grimbergen in de maand april. Elke finalist krijgt twee vaten van elk 20 liter van zijn/haar/hun creatie mee naar huis, en de unieke ervaring om samen met meesterbouwer Cédric Lebbe aan de slag te gaan in de abdijbrouwerij. 

Houd alvast je agenda vrij op dinsdag 4 juni: dan vindt het brouwfeest met de drie finalisten plaats in en rond de abdij van Grimbergen. De professionele jury kiest uiteindelijk het winnende brouwsel en kroont de beste amateurbrouwer live tot de enige echte brouwer van Grimbergen Cuvée 2024. De winnaar ontvangt 45 liter van zijn eigen bier in 75cl flessen en zijn/haar/hun naam én handtekening op het etiket. ​ ​ 

De abdij van Grimbergen brengt in samenwerking met Alken-Maes de limited edition 75cl fles van de Grimbergen Cuvée 2024 vanaf eind augustus op de markt. Deze zal exclusief verkocht worden in de rekken van Colruyt, bij Prik & Tik en bij de top 150 Grimbergen horecazaken, genaamd de “Grimbergen Masters”.

 

Juryleden van links naar rechts: Tessa Pauwels, Dieter de Brackeleer, Kim Van Opdurp, Jérémie Badot-Bertand, Filip Peeters, Cédric Lebbe, Michiel Bartels, Ben Vinken en Karel Stautemas.

Pater, acteur en sommelier in de jury

De diverse jury bestaat uit Tessa Pauwels (leading lady van Brouwland met diploma 'Microbrouwerij'), Dieter de Brackeleer (inkoper bieren bij Colruyt), Kim Van Opdurp (drijvende kracht achter website Zytholicious), Jérémie Badot-Bertand (expert ambachtelijke brouwsels die werkt in de abdijbrouwerij van Grimbergen), Filip Peeters (acteur, host van de competitie en bierliefhebber pur sang), Cédric Lebbe (meesterbrouwer in de abdijbrouwerij van Grimbergen), Michel Bartels (Business Analyst bij Alken-maes, maar ook winnaar van de Heineken Homebrewingcompetition), Ben Vinken (biersommelier) Karel Stautemas - de enige Belgische pater met een brouwopleiding.

Die laatste is ook subprior en provisor van de abdij van Grimbergen waar hij in trad in 1985. Karel Stautemas: “Wist je dat de paters norbertijnen van de abdij van Grimbergen sinds het prille begin in 1128 met externe brouwers samenwerken? Die bijna 900-jarige traditie willen we met deze wedstrijd nieuw leven inblazen. Bovendien brouwen we sinds 2021 opnieuw zelf bieren in de abdijbrouwerij, na een droogte van 200 jaar. We, dat zijn Jérémie Badot-Bertrand, Cédric Lebbe en ik. Daar experimenteren we naar hartelust, met enkele smakelijke, innovatieve bieren tot gevolg. Al zijn we nu vooral benieuwd naar wat de hobby- en amateurbrouwers in petto hebben. Schrijf je dus hier in en wie weet - tot snel!” 
Download hier afbeeldingen in hoge resolutie

---

Over Grimbergen

Grimbergen wordt al sinds 1128 met passie gebrouwen. Het biermerk omvat een reeks bekroonde premium bieren van Belgische makelij. Het dankt zijn bijnaam – Het Bier van de Feniks – aan de Abdij van Grimbergen die na drie verwoestende branden telkens herrees uit de assen. De bieren in het assortiment van Grimbergen zijn het resultaat van negen eeuwen experimenteren en perfectioneren van het brouwproces. De smaak van Grimbergen is rijkelijk en karaktervol, fruitig en kruidig. En dat over alle varianten heen, van Grimbergen Blond en de meer moutige Grimbergen Dubbel tot de alcoholvrije variant Grimbergen Blond 0.0 om er enkele te noemen. Meer informatie op www.grimbergen.com. Om op de hoogte te blijven van de Grimbergen thuisbrouw competitie, schrijf je hier in op de Grimbergen nieuwsbrief. 

Over Brouwland

Na meer dan 50 jaar is Brouwland uitgegroeid tot de toonaangevende Europese leverancier van hoogwaardige ingrediënten en professionele apparatuur voor het brouwen van bier, het maken van wijn en het vervaardigen van likeuren. Met een passie voor kwaliteit en innovatie wil Brouwland zowel hobbyisten als professionals ondersteunen bij het creëren van topdranken!

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Alkenmaes

Alken-Maes is de innovatieve gamechanger op de Belgische bier- en cidermarkt en steunt daarvoor op sterke pilaren: de brouwerijen Cristal in Alken en Mort Subite in Kobbegem, Cidrerie Stassen in Aubel en Mouterij Albert in Puurs-Sint-Amands. Met bieren zoals Cristal, Desperados, Maes, Grimbergen, Hapkin en Affligem en ciders zoals Strongbow en Stassen bezit Alken-Maes een brede merkenportefeuille.