Buurtprojecten in Gent, Brussel, Antwerpen en Namen ontvangen elk €3000 voor buurtversterkende initiatieven

Vier winnaars verkozen na wedstrijd van Affligem abdijbier en sociaal buurtnetwerk Hoplr

Uit de ruim 200 inzendingen via het platform Maak van je buurt een hechte buurt, opgezet door Affligem abdijbier en sociale buurtnetwerk Hoplr, werden vier winnaars (één per stad) gekozen die binnenkort elk €3000 in ontvangst zullen nemen om hun hartverwarmende buurtproject te realiseren. We wonen allemaal graag in een hechte buurt, maar het opzetten van buurtversterkende initiatieven is op financieel vlak niet altijd even vanzelfsprekend. Daarom konden buren uit Brussel, Antwerpen, Gent en Namen een maand lang hun beste buurtprojecten indienen.

De ingezonden projecten werden zorgvuldig uitgekozen door een jury en werden beoordeeld op basis van verschillende criteria: de positieve impact van het project op de buurt, de aanpak van een droom of uitdaging van de buurt en de mate waarin het project wervend is. Op basis daarvan werd per stad één winnaar verkozen.

Antwerpen: Project “De Koalabuurt” - Francesca Stuer

De initiatiefnemers van “De Koalabuurt” gaan de buurtbewoners actief bevragen om te horen welke mogelijkheden en noden zij zelf zien om de wijk hechter te maken.. Het resultaat daarvan wordt doorgesproken om zo veel mogelijk op maat van de buurt intiatieven te organiseren. Een jaarlijks ludiek buurtfeest wordt het sluitstuk ​ om de buren samen te brengen. Het doel is om de wijk stapsgewijs te laten uitgroeien tot een inclusieve buurt die over de kleine en minder kleine uitdagingen waakt. Dit project komt er dankzij de samenwerking tussen Wijkvereniging Klein Antwerpen, De Keerkring, Koninklijk Lyceum Antwerpen (KLA) en Zorgstraten Antwerpen.

Brussel: Project “Langues de ma rue - Hoe klinkt de taal van mijn straat?” - Isabelle Decraene

“Langues de ma rue” is een laagdrempelig project dat de buurtbewoners op een ludieke en intuïtieve manier wil verbinden door de identiteit en de ‘sound’ van de buurt te ontdekken. Het project wordt vormgegeven door een professionele woordkunstenares (Sophie Clerfayt) en een professionele musicus (Isabelle Decraene) die langsgaan bij de buren om een woord, zin, gedicht, lied, verhaal of anekdote op te nemen in de originele taal van de bewoners. Op die manier worden de mooiste verhalen van de buren samengebracht en afgewerkt tot een uniek verhaal met alle verschillende klanken van de hele buurt. Dat verhaal zal worden afgespeeld tijdens een buurtconcert. De unieke buurtklank krijgen de buren zelf ook mee naar huis. Met dit project wordt een gevoelservaring gecreëerd en worden taal- en cultuurbarrières verkleind.

Gent: Project “Ons huis” - Sophie Steendam

Het project “Ons huis” zamelt kleding in voor kwetsbare buren en houdt regelmatig kledingmarkten. Bij het doneren van kleding worden kleren vaak in slechte staat afgegeven. In plaats van deze weg te gooien, wil het project deze kleren herstellen en herwaarderen. Zo wil “Ons huis” niets verloren laten gaan en zo veel mogelijk kleren nieuw leven inblazen. Duurzaamheid en zorg voor elkaar primeert met andere woorden in dit project!

Namen: “Panel Citoyens” - Jean-Louis Majerus

De buren in Quartier des Arsouilles staan bekend om hun vrijwilligerswerk bij tal van lokale vzw’s. Volgens de indieners van het project kan de wijk ​ nog wat ​ hulp gebruiken voor het opzetten van buurtversterkende projecten. De buren hebben het hart op de juiste plaats en willen graag hun bruisende en diverse wijk samenbrengen.. Met deze som willen ze via panelgesprekken horen wat de noden zijn bij verschillende buurt vzw’s en hieraan bijdragen.

Het bouwen en onderhouden van sterke, lokale gemeenschappen is een gedeelde passie van Hoplr en Affligem abdijbier. Hoplr biedt een digitaal buurtnetwerk aan voor inclusie, burgerparticipatie en buurtzorg terwijl het verhaal van Affligem abdijbier ontsprong dankzij de door gemeenschapszin gedreven monniken die de opbrengst van hun gebrouwen bier investeerden in de brede abdijgemeenschap. De samenwerking vloeit met andere woorden voort uit een sterk collectieve visie.

“De Affligemse abdijgemeenschap is dan wel kleiner dan vroeger, maar de verbindende en ondersteunende rol die ze wil spelen is even groot gebleven. Het Bezinningshuis in onze abdij biedt kleine groepen de mogelijkheid om rust te vinden. Tijdens de examenperiode kunnen studenten bij ons terecht om zich in alle stilte voor te bereiden. Ons jeugdheem Sint-Benedictus geeft jeugdbewegingen de kans samen te komen en activiteiten voor jongeren te organiseren. Op deze manier proberen wij vandaag ons steentje bij te dragen aan ons lokale sociale weefsel." - Dom Franco, monnik in de Affligem abdij

Voor meer informatie, contacteer:

WALKIE TALKIE - [email protected]

Johannes Huysmans I 0474 45 67 91 & Louise Van Der Taelen I 0478040629

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Alkenmaes

Alken-Maes is de innovatieve gamechanger op de Belgische bier- en cidermarkt en steunt daarvoor op sterke pilaren: de brouwerijen Cristal in Alken en Mort Subite in Kobbegem, Cidrerie Stassen in Aubel en Mouterij Albert in Puurs-Sint-Amands. Met bieren zoals Cristal, Desperados, Maes, Grimbergen, Hapkin en Affligem en ciders zoals Strongbow en Stassen bezit Alken-Maes een brede merkenportefeuille.