Cristal lanceert een cracker met restanten uit eigen bierproductie

Alken-Maes kondigt unieke versnapering aan naar aanleiding van Earth Overshoot Day op 2 augustus

Smullen van een knapperige cracker die gemaakt ​ is op basis van draf, een restproduct van diezelfde Cristal waar je van geniet? Brouwerij Alken-Maes, het bedrijf achter Cristal, maakt het mogelijk. De Cristal Cracker heeft een cheddar chili smaak, is proteïnerijk (18%) en suikerarm (2%), en wordt geproduceerd op basis van draf. Draf werd vroeger gebruikt als veevoeder, maar voortaan herwerkt Cristal die - voor het eerst - tot een product voor menselijke consumptie. Een duurzaam initiatief dat (een beetje) bijdraagt tot het terugdringen van Earth Overshoot Day tot later in het kalenderjaar. 

De Cristal Cracker* is beschikbaar in een twintigtal Belgische horecazaken die Cristal serveren, van circa 1 tot 30 september 2023. Neem jij als journalist(e) graag nu al vrijblijvend de proef op de som? Mail ons, en krijg de proevertjes gratis opgestuurd. 

 

Duurzaam pilootproject met kans op uitbreiding 

Earth Overshoot Day? Dat is de datum waarop de mensheid alle biologische hulpbronnen op aarde voor het hele kalenderjaar (al) heeft opgebruikt. Dit jaar valt die op woensdag 2 augustus. Kijk je naar de individuele ranking per land, dan doen slechts een handvol landen het nog slechter dan België - ​ onze Country Overshoot Day dit jaar was 26 maart. Eén van de manieren om die dag later in het jaar te laten vallen, is door meer voedsel te produceren met eenzelfde aantal natuurlijke hulpbronnen. 

Cristal doet dit nu voor het eerst door een cracker te creëren met een restproduct uit onze eigen bierproductie’, vertelt Ellen Mertens, Meesterbrouwer Cristal. ‘Tot voor kort werd draf voornamelijk verwerkt tot veevoeder. Die tijd lijkt voorbij. Bestel je in september 2023 een verfrissende Cristal? Dan krijg je er gratis een portie smaakvolle Cristal Crackers bij. De knapperige structuur en cheddar chili smaak zijn de perfecte combo met onze Cristal. Onder collega’s vallen ze alvast enorm in de smaak. Indien de hapjes ook bij het grotere publiek aanslaan, kunnen we deze duurzame pilot uitbreiden in de toekomst.’

Samen minder (nieuwe) grondstoffen consumeren

Idealiter consumeren we als maatschappij tijdens een kalenderjaar minder grondstoffen dan de aarde in 365 dagen kan voortbrengen, zodat de planeet zich kan herstellen en wij er geen roofbouw op plegen’, vult Madeleine Gielens aan. Zij is de oprichtster van MaGie Creations, de Nederlandse start-up die de Cristal Cracker produceert. ‘Ik ben trots om met Cristal draf te upcyclen tot een heerlijke versnapering. Met dit pilootproject doen we samen een bescheiden duit in het zakje om de voetafdruk van voedselproductie te verlagen, en Earth Overshoot Day later te laten vallen.’

Earth Overshoot Day is een bewustwordingsdag die uitgaat van Global Footprint Network, een gerenommeerde internationale onderzoeksorganisatie die aan de slag gaat met data van onder andere de Verenigde Naties en diens Voedsel- en Landbouworganisatie. 

 

*De Cristal Cracker bevat tarwe, gerst (gluten) en melk. Kan sporen bevatten van pinda’s, sesam en noten (amandel, hazelnoot, walnoot).

De Cristal Cracker
De Cristal Cracker

 

De datum van Earth Overshoot Day over de jaren heen. Bron: Global Footprint Netwerk
De datum van Earth Overshoot Day over de jaren heen. Bron: Global Footprint Netwerk

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Alkenmaes

Alken-Maes is de innovatieve gamechanger op de Belgische bier- en cidermarkt en steunt daarvoor op sterke pilaren: de brouwerijen Cristal in Alken en Mort Subite in Kobbegem, Cidrerie Stassen in Aubel en Mouterij Albert in Puurs-Sint-Amands. Met bieren zoals Cristal, Desperados, Maes, Grimbergen, Hapkin en Affligem en ciders zoals Strongbow en Stassen bezit Alken-Maes een brede merkenportefeuille.