Cristal-tankbier populairder dan ooit: geserveerd in 67% meer Belgische horecazaken op één jaar tijd
Smaak, kwaliteit en gebruiksgemak overtuigen consumenten én horeca-uitbaters
Alken-Maes, het bedrijf achter pilsbier Cristal, had in maart 2024 liefst 67% meer Belgische horeca-uitbaters in zijn portefeuille die tankbier serveerden dan in maart 2023. Waarom zowel consumenten als horeca-uitbaters dol zijn op tankbier? Expert Jan Deveux, verantwoordelijk voor de installatie en het onderhoud van tapinstallaties bij Cristal, licht toe, nu het eindelijk opnieuw terrasjesweer is.
Voor alle duidelijkheid: Cristal in tank is bezig met een opmars in horecazaken, maar al langer gangbaar op evenementen. “We serveren Cristal tankbier al een tijdje op grotere festivals, waar het niet eenvoudig is om alle festivalgangers tijdig en kwalitatief te bedienen met vaten alleen,” vertelt Jan Deveux, Customer Technical Services Manager bij Cristal. De grootste vaten bevatten namelijk 50 liter bier, terwijl er tot liefst 1.000 liter bier in één tank kan.
Übervers en 24/7 gekoeld voor de ideale doordrinkbaarheid
“Ten eerste is tankbier enorm vers, want het wordt ‘s nachts afgetapt in de brouwerij en ’s ochtends rechtstreeks naar de horecazaak gebracht. Daarnaast blijft tankbier perfect gekoeld vanaf de brouwerij tot in het glas. We transporteren het in een geïsoleerde tankwagen en zorgen ervoor dat onze pils in de horecazaak zelf ook 24/7 wordt gekoeld. We zorgen er niet enkel voor dat we de tank in de horecazaak perfect kunnen koelen, maar omringen de bierleiding tussen de tank en de tap ook volledig met gekoeld water. Dit dankzij onze unieke "coolflowtechnologie", een innovatief huzarenstukje. Ten slotte heeft tankbier geen extra CO² meer nodig, wat wel noodzakelijk is om vaten te kunnen tappen. Zo heb je bij tankbier in het algemeen een nog betere doordrinkbaarheid en een minder opgeblazen gevoel. Niet alleen op het moment zelf, maar zelfs de dag erna.” aldus Jan Deveux.
“Cristal-tankbier behoudt trouwens altijd zijn smaakeigenschappen omdat het niet gepasteuriseerd wordt: een proces waarbij het bier kort verhit wordt tegen eventuele microben. Tankbier is zo ‘maar’ een maand houdbaar, maar we reserveren het dan ook voor horecazaken met voldoende cliënteel. En die klanten kunnen dan rekenen op een überverse pils van een zeer hoge kwaliteit en de allerbeste doordrinkbaarheid.”, besluit Jan Deveux (foto, links).
Handigere logistiek, ergonomischer én tijdsefficiënter voor horeca-uitbaters
Tankbier biedt niet enkel extra karakter in het interieur met de tank, maar biedt de uitbater en het personeel ook allerlei andere voordelen. “Sleuren en heffen met vaten van tientallen liters? Weinigen staan er nog voor te springen”, legt Jan Deveux uit. “Tankbier is bovendien praktischer. Niet alleen zijn de wachttijden aan de bar - ‘het vat is af’ - verleden tijd. Het is ook makkelijker te tappen omdat bier op tank steeds onder dezelfde druk staat, in tegenstelling tot bier op vat.”
De Belgische pilspionier
Cristal is in 1928 voor het eerst gebrouwen, toen Jozef Indekeu en Edouard Boes een ongeziene innovatieve technologie introduceerden in België. Zo brouwden ze een pils op Tsjechische wijze met een verwijzing naar de kristalheldere kleur als naam. Deze passie voor ondernemen drijft Cristal vandaag nog steeds. De brouwerij wil de liefde voor pils terug aanwakkeren door een focus op kwaliteit & innovatie terug te brengen in een routineuze en geïndustrialiseerde biercategorie. Of dat nu is door boeren te engageren om terug Belgische kwaliteitsingrediënten te kweken, door te investeren in nieuwe technologieën zoals tankbier of door écht te innoveren met nieuwe smaak in pils met Cristal XTRA; Cristal blijft steeds kijken waar het beter kan. Om zo de beste kwaliteit in pils te bieden.