Eerste levering van 15.000 kilogram verse krieken aangekomen in Mort Subite brouwerij

In totaal verwacht de Kobbegemse brouwerij ongeveer 45.000 kilogram Belgische krieken

KOBBEGEM – De julimaand is kriekenmaand en dat betekent alle hens aan dek in de Mort Subite brouwerij. Joost van Zeeland, brouwer: “Gespreid over drie dagen krijgen we deze week ’s morgens vroeg telkens een levering van ongeveer zo’n 15.000 kilogram. Met onze ploeg gaan we onmiddellijk aan de slag om de krieken meteen te verwerken. De krieken worden gemengd met jonge lambic, een bier op basis van spontane fermentatie met wilde gisten die we hier in de Zennevallei aantreffen.” De rijpe krieken vol sap zijn namelijk perfect geschikt om bij deze temperaturen onmiddellijk op de biertank te beginnen gisten. Ongeveer in oktober ronden de brouwers het gistings- en brouwproces af en kan het kriekbier gebotteld worden om op de markt komen.

Belgische krieken

Zoals altijd werkt de brouwerij enkel met Belgische krieken, opnieuw afkomstig uit het Limburgse Gingelom van leverancier DPO. Daar wordt de kriekensoort Kelleris geteeld, traditioneel een variëteit die zich uitstekend leent voor kriekbieren vanwege de fris-zurige smaak. De eerste tekenen van klimaatverandering in onze streken laten zich ook voelen in de kriekenoogst van dit jaar. Afgelopen maanden zijn moeilijk geweest voor de kriekenbomen met een natte winter die in april werd gevolgd door een droogteperiode. “Die droogte heeft ervoor gezorgd dat de bloesems minder stuifmeel konden verspreiden waardoor de bijen op hun beurt minder goed konden bestuiven,” zegt van Zeeland. “Het resultaat is dat we een wisselend resultaat zagen in de boomgaarden: de ene boom had mooie, volle krieken terwijl andere bomen amper vruchten droegen.” Het wisselvallige weer van afgelopen weken is dan weer wel positief geweest. Kriekenbomen hebben vrij oppervlakkige wortels die tot ongeveer een halve meter onder de grond groeien. Ze zijn dus afhankelijk van regen en natte bovengrond om goeie, volle krieken te krijgen. In combinatie met de warme temperaturen hebben de krieken nog een mooie groeispurt laten zien.

We zien dat het weer extremer wordt: periodes van veel neerslag gevolgd door lange periodes van droogte,” zegt van Zeeland. “Een voordeel: droge jaren leveren kleinere krieken op en die zijn iets zoeter dan de grote volle krieken: het sap is nog meer geconcentreerd. En ook kleine, zoete krieken zijn uiterst geschikt om mee te brouwen.”

 

Voor bijkomende informatie:
Sebastiaan De Meester, woordvoerder
0493 51 61 12 – [email protected]

Download hier de beelden in hoge resolutie

Johannes Huysmans

Walkie Talkie

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Alkenmaes

Alken-Maes is de innovatieve gamechanger op de Belgische bier- en cidermarkt en steunt daarvoor op sterke pilaren: de brouwerijen Cristal in Alken en Mort Subite in Kobbegem, Cidrerie Stassen in Aubel en Mouterij Albert in Puurs-Sint-Amands. Met bieren zoals Cristal, Desperados, Maes, Grimbergen, Hapkin en Affligem en ciders zoals Strongbow en Stassen bezit Alken-Maes een brede merkenportefeuille.