Hop wordt nog iets groener:
Teler Hoppecruyt haalt samen met partner Alken-Maes innovatiesubsidie binnen om CO2-uitstoot te verlagen

vlnr: Ellen Mertens (Meesterbrouwer Cristal) en Benedikte Coutigny.

Het Poperingse familiebedrijf ‘t Hoppecruyt blijft pionieren en werkt op een investeringsdossier voor een warmtewisselaar en een nieuwe, duurzame plukmachine. Voor die plukmachine haalt ’t Hoppecruyt nu een belangrijke innovatiesubsidie binnen samen met projectpartner en brouwer Alken-Maes.

Poperinge is de hophoofdstad van ons land en dankt die reputatie aan ondernemers zoals ’t Hoppecruyt. Hoptelers Benedikte Coutigny, haar man Wout Desmyter en zoon Roel vormen inmiddels de vijfde generatie die met veel passie het groene goud verbouwt. Net zoals alle andere land- en tuinbouwbedrijven voelen ze de noodzaak om te blijven innoveren. “We willen onze productie opschalen en tegelijk efficiënter en duurzamer maken,” zegt Benedikte Coutigny. “Oogsten is namelijk een zeer energie-intensief proces: als de ranken van het veld komen moet de hop onmiddellijk worden gedroogd. Hiervoor is veel warme lucht nodig. Daarom wordt volgend jaar geïnvesteerd in een nieuwe warmtewisselaar om energie te recupereren.” Hierdoor zal ’t Hoppecruyt vanaf 2026 zo’n 30% energie van dat droogproces kunnen besparen.

Van hop tot in de shop

De inspiratie voor deze investering deden Benedikte, Wout en Roel op tijdens een bezoek aan Mouterij Albert in Puurs-Sint-Amands, onderdeel van partner en brouwer Alken-Maes. Benedikte Coutigny: “Mouterij Albert is toonaangevend in de moutsector op vlak van kwaliteit, efficiëntie en duurzame productie. In 2023 namen ze een nieuwe productiefaciliteit in gebruik waarbij ze warme lucht recupereren om minder energie te verbruiken. De mensen van Alken-Maes namen ons tijdens dat bezoek op sleeptouw om na te denken hoe wij bij ‘t Hoppecruyt hetzelfde principe in ons droogproces konden toepassen.” Aan de hand van kennisuitwisseling wil de brouwer alle schakels in hun keten, van hop tot in de shop, ondersteunen om duurzamer te produceren. Alken-Maes neemt namelijk zo’n 70% van zijn hop af bij ’t Hoppecruyt voor zijn pils Cristal.

Wout Desmyter, Ellen Mertens, Zoon Roel En Benedikte Coutigny

Een nieuwe Rolls-Royce

Daarnaast wil ‘t Hoppecruyt in 2027 een nieuwe en efficiënte plukmachine in gebruik nemen. “Dit wordt echt de Rolls-Royce onder de plukmachines. Het zal bovendien een Belgische primeur zijn omdat dit de eerste plukmachine wordt die volledig aangepast is aan ons lokale klimaat,” zegt Benedikte“In onze streek is er namelijk veel wind en dat heeft invloed op de groei van de bladeren van de hopranken. Deze machine is hyperefficiënt in het verwijderen van de bladeren zodat we de hopbellen nog sneller kunnen oogsten en drogen.” Daardoor gaat de capaciteit omhoog, neemt de verwerkingstijd gevoelig af en kan de hop nog sneller worden gedroogd. Het resultaat is betere kwaliteit van de hop, minder energieverbruik tijdens het plukken en dus een lagere CO2-voetafdruk.

De subsidieaanvraag voor deze plukmachine, ingediend samen met Alken-Maes als projectpartner, werd recent goedgekeurd door het Agentschap Landbouw en Zeevisserij van de Vlaamse Overheid. “Die goedkeuring is ongelooflijk goed en belangrijk nieuws,” zegt Benedikte Coutigny. “Hiermee zetten we een belangrijke stap om de financiering verder uit te werken waardoor we straks nog duurzamer kunnen produceren. In 2018 wonnen we de Vlaamse Innovatieprijs voor Land- en Tuinbouw voor ons vernieuwend productieproces, we zijn fier dat we opnieuw kunnen laten zien dat we blijven pionieren.”

Download hier beelden in hoge resolutie

Delen

Meest recente verhalen

Website preview
Website preview
Van thuisbrouwsel tot op het winkelschap:  Grimbergen Cuvée 2025 nu verkrijgbaar
Fris en dé ideale partner bij een portie dampende Belgische stoverij: zo werd het bier van Bjorn Sorel uit Overmere enkele maanden geleden omschreven tijdens het brouwfeest van de Abdij van Grimbergen. Zijn creatie overtuigde toen zowel vakjury als publiek en werd bekroond tot winnaar van de tweede nationale thuisbrouwwedstrijd. Vanaf vandaag kan iedereen zelf proeven waarom: de Grimbergen Cuvée 2025 ligt in de rekken bij Colruyt, Prik & Tik en wordt geserveerd in een honderdtal Grimbergen horecazaken.
alkenmaes.talkie.be
Website preview
Nieuwe CEO zet volop in op pioniers-DNA: Kenny Willems neemt het roer over bij Alken-Maes
Vanaf 1 oktober krijgt brouwer Alken-Maes een nieuwe kapitein aan het roer: Kenny Willems (foto), vandaag nog Directeur Horeca, wordt de nieuwe CEO. Kenny volgt de Nederlander Marc Josephus Jitta op die zijn carrière buiten de bierwereld voortzet. Met Kenny Willems heeft Alken-Maes straks opnieuw een Belgische manager. Geen wissel aan de top gevolgd door een tabula rasa, wel blijven voortbouwen op het pioniers-DNA van de brouwerij. En met behoud van de no-nonsense mentaliteit van de afscheidnemende CEO.
alkenmaes.talkie.be

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Alkenmaes

Alken-Maes is de innovatieve gamechanger op de Belgische bier- en cidermarkt en steunt daarvoor op sterke pilaren: de brouwerijen Cristal in Alken en Mort Subite in Kobbegem, Cidrerie Stassen in Aubel en Mouterij Albert in Puurs-Sint-Amands. Met bieren zoals Cristal, Desperados, Maes, Grimbergen, Hapkin en Affligem en ciders zoals Strongbow en Stassen bezit Alken-Maes een brede merkenportefeuille.