Inclusief en veilig uitgaan: Desperados en horeca bundelen krachten

Na festivals, nu ook clubs en cafés: Desperados Dance Club ijvert voor een veilige en inclusieve dansvloer

Een avondje uit zou geen drempels mogen kennen. Uit een iVox bevraging blijkt echter dat 4 op de 5 Belgen zich al eens onveilig voelt tijdens het uitgaan en 84% kreeg al eens te maken met grensoverschrijdend gedrag. Biermerk Desperados, dat al jarenlang actief is op en naast de dansvloer, lanceert daarom Desperados Dance Club in de Belgische horeca door trainingen aan te bieden en beschikbaar te stellen die iedereen kan raadplegen en toepassen.

Affiches met duidelijke regels over toestemming vragen vooraleer je toestemming kunt krijgen. Een training voor barpersoneel om kordaat en respectvol te leren ingrijpen bij een geval van grensoverschrijdend gedrag. Een veilige ruimte voorzien waar iemand even tot rust kan komen. Samen met LGBTQIA+ organisaties vzw Wel Jong in Vlaanderen en hun Franstalige tegenhanger Les Cheff werkte Desperados een training uit gekoppeld aan concrete maatregelen die de uitgaansomgeving zo veilig en inclusief mogelijk wil maken. In combinatie met een online campagne wordt zo in komende weken en maanden met Desperados Dance Club aan een veiligere dansvloer gewerkt.

Desperados Dance Club werd vorig jaar de eerste keer getest op een aantal festivals. Dit jaar gaat Desperados een stap verder en wordt het concept ook geactiveerd in horeca en clubs in heel België. Zo staat bij Barbossa, een café aan het Mechelseplein in Antwerpen, een training van het barpersoneel door Wel Jong op het programma.

Ridvan Cap, uitbater van Barbossa“Met duidelijke communicatie wijzen we bezoekers op het belang van wederzijds respect. Maar grensoverschrijdend gedrag kan je echter nooit 100% uitsluiten.” Getraind personeel dat correct kan ingrijpen om een situatie in te schatten en vervolgens te ontzenuwen is daarom volgens Ridvan minstens zo belangrijk.

Ook bij UMI, een club in hartje Brussel, wordt een training georganiseerd met Les Cheff, een organisatie die zich inzet rond discrimatie en LGBTQIA+ rechten.

Daria de Troostembergh, uitbater UMI“We zetten ons in om zoveel mogelijk grensoverschrijdend gedrag te voorkomen, maar we moeten ook kunnen ingrijpen. Hoe moeten we reageren als iemand op de dansvloer wordt uitgelachen of belaagd? Tijdens deze training worden verschillende situaties geschetst en geven we ons personeel de handvaten om de juiste acties te ondernemen.”

 

Meer nodig dan enkel sensibilisering

Ondanks de toenemende aandacht blijft grensoverschrijdend gedrag en veiligheid tijdens het uitgaan een belangrijke uitdaging. In de iVox bevraging uit 2023 bij 2.000 Belgen tussen 18 en 40 jaar oud van Desperados en vzw Wel Jong geeft driekwart van de bevraagden aan dat de behoefte aan impactvolle initiatieven voor een veiligere en inclusievere uitgaansomgeving groot is. Bij het uitwerken en verfijnen van de training werd daarom ook beroep gedaan op de expertise van verschillende organisaties en experts.

“Over het algemeen is er vaak een gevoel van onveiligheid tijdens het uitgaan.” verduidelijkt Joppe De Campeneere, project manager bij Wel Jong vzw. “Dat zit hem vaak in kleine dingen, zoals het gevoel hebben dat je constant bekeken wordt en afgerekend wordt op je zelfexpressie en identiteit. Bovendien zijn die micro-agressies vaak niet opvallend, maar gaat het eerder om een sfeer die wrang voelt, waarbij je het gevoel hebt dat je de uitzondering en een freak bent. Dat merken zoals Desperados zich inzetten voor een veiligere dansvloer, is positief, maar is uiteraard iets dat breder gedragen moet worden. Net daarom is het belangrijk dat ze met de juiste partners samenwerken.” 

Wim Hardyns, professor criminologie aan de UGent en expert veiligheid in de nightlife council van Gent: “Veiligheid is een gemeenschappelijke inspanning en moet breder gaan dan enkel sensibilisering. Zo voeren we academisch onderzoek naar het effect van nudging: op een subtiele en positieve manier invloed uitoefenen om bepaald gedrag te bekomen. Een concreet initiatief zoals hier van Desperados zet daarbij stappen in de juiste richting.”

 

 Een toegewijd team, nieuwe website en Instagrampagina

Alken-Maes, dat Desperados voor de Belgische markt brouwt, voorziet ook extra ondersteuning om Desperados Dance Club in de Belgische horeca te activeren. “Desperados is aanwezig in zo’n 3.000 horecazaken in heel het land, een aantal dat toeneemt. Recent hebben we vijf nieuwe collega’s aangeworven binnen ons horecateam die focussen op onze merken in nightlife uitbatingen,” zegt horecadirecteur Kenny Willems. De nieuwe medewerkers zullen daarbij Desperados Dance Club ook zoveel mogelijk onder de aandacht brengen. “Uitbaters die interesse hebben zullen we bijstaan met tastbare maatregelen om samen onze party omgevingen naast fun, ook veiliger en inclusiever te maken. Via een website stellen we stellen de training ook publiekelijk ter beschikking voor uitbatingen die niet rechtstreeks met Alken-Maes samenwerken. Daarnaast lanceren we ook een nieuwe Desperados Dance Club-Instagram account waarop we zullen communiceren over cafés, clubs en events die samen met ons inzetten op een veilige en inclusieve dansvloer. We activeren Desperados Dance Club ook opnieuw op enkele festivals komende zomer. Op deze manier willen we een danspas in de goede richting zetten.”

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Alkenmaes

Alken-Maes is de innovatieve gamechanger op de Belgische bier- en cidermarkt en steunt daarvoor op sterke pilaren: de brouwerijen Cristal in Alken en Mort Subite in Kobbegem, Cidrerie Stassen in Aubel en Mouterij Albert in Puurs-Sint-Amands. Met bieren zoals Cristal, Desperados, Maes, Grimbergen, Hapkin en Affligem en ciders zoals Strongbow en Stassen bezit Alken-Maes een brede merkenportefeuille.