Pater Karel Stautemas lanceert Grimbergen Magnum Opus 75cl fles bij Colruyt

Opbrengst van bier uit abdijbrouwerij Grimbergen ingezet voor Oekraïense noodhulp

Magnum Opus Brut Beer, een bier gebotteld en gebrouwen in de Grimbergse abdij, is sinds kort in limited edition flessen van 75cl met een etiket van de Oekraïense vlag verkrijgbaar bij Colruyt. Met de opbrengst van dit speciaalbier met mousserende wijngist zet initiatiefnemer Karel Stautemas een nieuwe hulpmissie op. De pater van de abdij van Grimbergen combineert met dit meesterwerk zijn liefde voor brouwen naadloos met naastenliefde. ​ 

Enige pater die brouwopleiding volgt 

Het aantal Belgische paters met een brouwersdiploma? Weldra welgeteld één. Zijn naam: Karel Stautemas. Hij trad in 1985 in de abdij van Grimbergen in en combineert anno 2023 zijn functies als subprior (na de abt en prior de hoogste abdijfunctie) en provisor (verantwoordelijke voor financiën en boekhouding) met het runnen van de brouwerij van de abdij. Sinds mei 2021 brouwen de paters norbertijnen van Grimbergen na ruim 200 jaar namelijk opnieuw zelf bier. Niet in het minst Karel zelf. Hij haalt na zijn thesisverdediging zijn brouwdiploma aan de ​ Scandinavian School of Brewing. 

 

Oekraïens engagement, op Russische radar 

Bij het grote publiek is Karel vooral bekend van zijn tomeloze inzet voor de Oekraïense slachtoffers, sinds de Russische inval in februari 2022. Meteen na de start van de invasie reed hij solo 1.500 kilometer, tot aan de Pools-Oekraïense grens. Hij leverde er hulpgoederen af en keerde terug met zeven gevluchte vrouwen en kinderen. Tussen maart en juli 2022 begeleidde hij zes zelf opgezette hulpkonvooien, met hulp van de oud-scoutsvereniging STAM Grimbergen. Goed voor in totaal ettelijke tonnen hulpgoederen en 64 meegebrachte vluchtelingen die allemaal zijn opgevangen door Oekraïense families in ons land. 

Hij zamelde samen met STAM Grimbergen in anderhalf jaar ook zo’n €200.000 in. Daarmee renoveerden ze drie scholen in de regio Tsjernihiv - ten noorden van Kiev, en kregen die scholen ook een broodnodige verwarmde schuilkelder met ingebouwde keuken. Zonder schuilkelder mag een Oekraïense school namelijk niet open. De pater kocht ondertussen ook al tien zelf opgeknapte tweedehands ambulances - waarvan één werd uitgerust tot een heuse rijdende kraamkliniek. 

Met zijn hartverwarmende actie - ‘Pater Karel voor Oekraïne' - kreeg de pater al meerdere medailles en oorkondes. Al is er ook een keerzijde: hij staat op de radar van de Russische veiligheidsdiensten. Zo werden zijn laptop en gsm al gehackt.

 

Speciaalbier met mousserende wijngist

Nu combineert Karel zijn passie voor liefdadigheid met zijn ervaring als brouwer. Samen met brouwerij Alken-Maes en retailer Colruyt brengt hij een limited edition (13.600 stuks) uit van een fles van 75cl van Grimbergen Magnum Opus. De flessen zijn verkrijgbaar in alle 250 Belgische vestigingen van Colruyt, tegen een democratische prijs die schommelt rond de €5,99. De flessen worden gebrouwen en gebotteld door Karel en zijn jonge brouwersteam in de abdij zelf. Ze zijn gelabeld met een etiket met een Oekraïense vlag met twee uitgestrekte handen, en ​ op de achterkant van de fles staat een korte uitleg over het initiatief. De opbrengst? Daarmee zal pater Karel, in samenwerking met STAM Grimbergen, opnieuw een ambulance kopen, opknappen en persoonlijk afleveren in Oekraïne. ​

 

 

Magnum Opus Brut Beer is het eerste gebrouwen bier in de heropende abdij van Grimbergen. Het deed vorige zomer meteen zijn naam (Magnum Opus is Latijns voor ‘meesterwerk’) alle eer aan door een zilveren medaille in de wacht te slepen op de World Beer Awards. En Brut? Die term verwijst ​ naar de mousserende wijngist waarmee het bier gebrouwen wordt, die het gerstenat een wijntoets geeft. 

Dit blonde bier heeft verfijnde toetsen van sappige peer, zeste van sinaasappel en het zoete vanille-aroma - aangevuld met zachte, licht zoete hinten van mout. De gouden moutsoorten en de Nelson Sauvin hop maken van Grimbergen Magnum Opus een elegant bier met een echte sprankel. Maar oordeel vooral zelf. 

Pater Karel Stautemas met de Grimbergen Magnum Opus 75cl fles
Pater Karel Stautemas met de Grimbergen Magnum Opus 75cl fles
Pater Karel Stautemas voor de abdijbrouwerij van Grimbergen
Pater Karel Stautemas voor de abdijbrouwerij van Grimbergen

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Alkenmaes

Alken-Maes is de innovatieve gamechanger op de Belgische bier- en cidermarkt en steunt daarvoor op sterke pilaren: de brouwerijen Cristal in Alken en Mort Subite in Kobbegem, Cidrerie Stassen in Aubel en Mouterij Albert in Puurs-Sint-Amands. Met bieren zoals Cristal, Desperados, Maes, Grimbergen, Hapkin en Affligem en ciders zoals Strongbow en Stassen bezit Alken-Maes een brede merkenportefeuille.