‘t Hoppecruyt oogst een meer klimaat- en ziektebestendige hopsoort Hoppecruyt 1 voor Cristal
Duurzame West-Vlaamse hopteler werkt nauw samen met pilsmerk met nu 70% Belgische hop
Het Poperingse familiebedrijf ‘t Hoppecruyt oogst in september de speciaal voor de Cristal-pils ontwikkelde hopsoort Hoppecruyt 1. Die is beter bestand tegen ziekten, schimmels en klimaatextremen. Belangrijk, want als zomervrucht met een korte en snelle groei- en bloeiperiode is hop bijzonder gevoelig voor extreme hitte of zware regenval. De Hoppecruyt 1 is de meest recente stap van ‘t Hoppecruyt in het verduurzamen van zijn eigen keten. Een filosofie die het deelt met zijn grootste klant: Alken-Maes, het bedrijf boven Cristal.
Arbeidsintensieve teelt van precaire vrucht
De vijfde generatie van het familiebedrijf Desmyter uit Proven (Poperinge) bestaat uit hopteler Benedikte Coutigny, haar man Wout Desmyter en zoon Roel. Dochter Marou studeert in Gent. Sinds jaar en dag kweekt en oogst ‘t Hoppecruyt verschillende hopsoorten, vandaag een twaalftal, op dertien hectare grond. Die teelt duurt liefst negen maanden en neemt 350 manuren per hectare in beslag. Veel werk dus, voor een frêle zomervrucht die vatbaar is voor uitdroging. Na de eerste Belgische hittegolf ooit in de - traditionele hopoogstmaand - september, is een mindere opbrengst een logisch gevolg.
“Geen twee oogsten zijn dezelfde. Dat geldt voor eender welke teelt, dus ook voor die van hop”, steekt Benedikte Coutigny van wal. “Voor een brouwer is het een serieuze uitdaging om telkens hetzelfde evenwicht in smaken te vinden en zo een identieke kwaliteitsvolle pils te garanderen. De klimaatverandering maakt die uitdaging nog groter: hopoogsten komen onder druk te staan. Om die klimaatuitdaging aan te gaan creëerden wij met ‘t Hoppecruyt de Hoppecruyt 1: een nieuwe hopsoort, beter bestand tegen de extreme weersomstandigheden.”
Op 24 uur tijd van veld tot verpakking
Duurzaam innoveren doet ‘t Hoppecruyt sinds jaar en dag. Zo sleepte het in 2018 de prestigieuze Vlaamse Innovatieprijs voor land- en tuinbouw in de wacht door hop op één dag tijd te verwerken en verpakken. Door hop na de pluk eerst te drogen en dan te vermalen en te pelletiseren - lees: samendrukken tot kleinere korrels, moet die geen tweede keer drogen. De hoeve bespaart zo op elektriciteit en brandstof én kan op 24 uur oogsten. “Bovendien gaan zo de aroma’s of hopoliën in de hopbellen - de afzonderlijke laagjes van de vrucht - niet langer verloren. Dankzij onze snelle methode van oogsten en verpakken”, legt Benedikte Coutigny uit.
En dat is dan weer van groot belang voor de brouwer die aan de slag gaat met die hop. “Dankzij de innovatieve en unieke manier waarop ‘t Hoppecruyt oogst en onmiddellijk verpakt, zijn wij zeker dat we hop van de beste kwaliteit hebben om onze Cristal te brouwen,” zegt Ellen Mertens, Meesterbrouwer Cristal.
Hele keten in handen, én die verduurzamen
“‘t Hoppecruyt heeft zijn hele keten in handen en wil die zoveel mogelijk verduurzamen. Net zoals Cristal dat doet: van hop tot shop of van graan tot tapkraan om tot een echt goeie, Belgische pils te komen. Benedikte en haar gezin leveren met tomeloze passie innovatieve producten met kwaliteit van de hoogste klas, rechtstreeks aan onze brouwerij”, legt Mertens de gelijkenissen tussen beide bedrijven uit. Dat beide partijen elkaar blindelings vertrouwen, bewijst het portret van Benedikte als één van de afbeeldingen op de flesjes van Cristal.
“In Cristal zit vandaag ongeveer 70% Belgische hop. Dat is nog eens 20% meer dan de 50% van vorig jaar, waarvoor we al het ‘Belgische hop’-label kregen. Voor onze Cristal willen we zoveel mogelijk Belgische ingrediënten gebruiken. We zouden heel graag op een dag zowel 100% Belgische hop als gerst gebruiken, al lijkt die doelstelling moeilijk te behalen als we willen vermijden dat we al te afhankelijk worden van een bepaalde regio voor het geval de oogst tegenvalt”, benadrukt Ellen Mertens.
“Cristal bevat trouwens steeds een mengeling van verschillende hopsoorten. Zo is de aromahop Hoppecruyt 1 een mooie aanvulling op de andere hoppen die we gebruiken in Cristal zoals de Tsjechische Saaz, Belgische Saaz, Magnum, Northern Brewer en Brewer’s Gold. De Saazhoppen blijven de belangrijkste variëteiten voor Cristal. Cruciaal is dat we met Hoppecruyt 1 zeer goed doseren zodat de gekende smaak van Cristal behouden blijft.”