Winnaar nationale thuisbrouwwedstrijd van de Abdij van Grimbergen bekend

Martijn en Edwin Camps uit Bertem mogen zich brouwer van de Grimbergen Cuvée 2024 noemen

Van 202 thuisbrouwsels dit voorjaar naar drie finalisten. Maar er kan maar één de beste zijn. Dinsdag 4 juni werd tijdens het brouwfeest voor goud gestreden in de nationale thuisbrouwwedstrijd van de abdij van Grimbergen. De afgelopen maanden mochten de drie finalist-hobbybrouwers hun bier perfectioneren in de Grimbergen abdijbrouwerij onder het toeziend oog van hoofdbrouwer Cedric Lebbe. Deze bieren werden door de twaalfkoppige vakjury en zo’n 200 genodigden geproefd en beoordeeld. De stemmen werden geteld en de thuisbrouwers die hun bier vanaf nu Grimbergen Cuvée 2024 mogen noemen, zijn Martijn en Edwin Camps. Zij zien hun bier dit najaar in de rekken liggen.

Winnende duo Martijn en Edwin Camps (credit: b2photography)
Winnende duo Martijn en Edwin Camps (credit: b2photography)

Met de oproep ‘Wil jij met mij brouwen?’ riep de abdij van Grimbergen de allereerste nationale thuisbrouwwedstrijd voor hobbybrouwers in het leven. Tijdens een ceremonieel brouwfeest in de abdijtuin van Grimbergen vonden ze de ware. De jury was op zoek naar een (donker)blond bier van hoge gisting met middelhoge bitterheid, een alcoholpercentage van 6 à 8,5 procent én met fruitige of subtiel kruidige toetsen. Daar slaagden Martijn en Edwin Camps volgens de genodigden, waaronder aanwezigen van Colruyt, Prik&Tik en uitbaters van zo’n 40 Grimbergen horecazaken en de professionele vakjury, wonderwel in. 

Maar liefst 202 thuisbrouwers stuurden dit voorjaar hun unieke brouwsel op. Kevin en Benny Timmermans uit Wellen (Limburg), Martijn en Edwin Camps uit Bertem (Vlaams-Brabant) en Frédéric en Julie Marchal uit Jambes (Namen) kregen van de professionele vakjury een finaleplek. Het brouwen zelf gebeurde met een kleine installatie waarmee ongeveer 140 liter bier kan worden gebrouwen. Tijdens het brouwfeest op dinsdag 4 juni kregen alle aanwezigen van elk bier een proefglaasje waarna ze - anoniem - konden stemmen op hun favoriet.

De Grimbergen Cuvée 2024 (credit: b2photgraphy)
De Grimbergen Cuvée 2024 (credit: b2photgraphy)

Ongeloof en fierheid overheersen bij politieman Martijn Camps (35), die samen met zijn gepensioneerde vader Edwin (65) het winnende bier brouwde. Het duo uit het Vlaams-Brabantse Bertem, brouwt sinds 2017.

“Dit had ik nooit durven denken, toen we ons inschreven. Dat wij als kleine hobbybrouwers zo’n mooie wedstrijd zouden winnen”, vertelt Martijn. “Ik wil vooral mijn vrouw en mijn moeder, die hier vandaag ook aanwezig zijn, extra bedanken. Mijn vader en ik zetten het huis regelmatig op stelten met onze brouwdagen en zij verdragen dat niet alleen - zij zijn ook onze steun én onze eerste proefkonijnen. Waarom ons bier wint? Het is heel toegankelijk: zoet, fruitig en met een kruidige toets. Heel veel mensen gaan het graag drinken!”
(credit: b2photography)
(credit: b2photography)
"Onze klanten nieuwe bieren laten ontdekken en proeven, daar zetten we bij Colruyt sterk op in. We weten ook dat onze klanten nieuwigheden in ons ruime assortiment van bieren, waaronder heel wat Belgische bieren, enorm appreciëren. We zijn dan ook heel trots dat we de Grimbergen Cuvée 2024 van Martijn en Edwin Camps, het winnende duo van de thuisbrouwwedstrijd, exclusief aan onze klanten kunnen aanbieden in alle Colruyt Laagste Prijzen-winkels. We zijn er zeker van dat deze exclusiviteit in de smaak zal vallen bij onze klanten", aldus ​ Dieter De Brackeleer, Aankoop bij Colruyt Group. 

 Vader en zoon Camps ontvangen 45 liter van hun eigen bier in 75cl flessen en hun naam én handtekening op het etiket. De abdij van Grimbergen brengt in samenwerking met Alken- Maes de limited edition 75cl fles van de Grimbergen Cuvée 2024 vanaf eind augustus op de markt. Deze zal exclusief verkocht worden in de rekken van Colruyt, bij Prik&Tik en bij de top 100 Grimbergen horecazaken, genaamd de “Grimbergen Masters”. De andere finalisten krijgen ook elk een vat van 20 liter van hun creatie mee naar huis.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Alkenmaes

Alken-Maes is de innovatieve gamechanger op de Belgische bier- en cidermarkt en steunt daarvoor op sterke pilaren: de brouwerijen Cristal in Alken en Mort Subite in Kobbegem, Cidrerie Stassen in Aubel en Mouterij Albert in Puurs-Sint-Amands. Met bieren zoals Cristal, Desperados, Maes, Grimbergen, Hapkin en Affligem en ciders zoals Strongbow en Stassen bezit Alken-Maes een brede merkenportefeuille.